Германия обвини Русия и Китай, че пречат на комисия към Съвета за сигурност на ООН да установи дали Северна Корея е нарушила наложения от организацията таван на внос на рафинирани петролни продукти от изолираната азиатска страна, информира "Ройтерс".

Съветът за сигурност засили санкциите срещу КНДР от 2006 г., за да спре финансирането на ядрената и ракетна програма на Пхенян. През 2017 г. наложи годишна квота от 500 000 барела рафинирани петролни продукти, които Северна Корея може да внася.

Китай и Русия са единствените държави, които са уведомили комисията към Съвета за сигурност на ООН, която въвежда санкции, че са изнасяли петролни продукти за Пхенян, но те са го направили в тонове вместо в барели и комисията не може да постигне съгласие, за да установи дали таванът е достигнат.

Въпреки няколко опита - въпросът е на дневен ред от най-малко три години - да се постигне споразумение, Русия и Китай блокират процеса, оплака се германският посланик в ООН Кристоф Хойсген, председател на комисията за налагане на санкции.

Той отбеляза, че този въпрос не е сложен за разрешаването му, но става ясно, че двете делегации политизират тази тема. Въпросът бе повдигнат по време на среща на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата.

Няма коментар от руската мисия в ООН.

Говорител на китайската мисия обясни, че резолюцията на ООН не конкретизира каква мярка трябва да бъде използвана и че преговорите за конверсията включват "сложни технически въпроси" и е "нормално, че страните имат различия".

Говорителят обвини Германия, че злоупотребява с позицията си като председател на комисията за санкции с постоянно прекъсване на задълбочените разисквания по въпроса. Според представителя такива действия никога няма да доближат комисията до споразумение.