Стотици полицаи претърсиха 47 имота в Германия във вторник сутринта по подозрения в счетоводни измами, свързани с лекарства срещу рак, информира ДПА.

Разследването е насочено срещу 14 заподозрени, включително деветима лекари, трима фармацевти и двама мениджъри на фармацевтични компании, обяви говорител на прокуратурата в Хамбург.

Днешната операция, в която взеха участие 420 полицаи и шестима прокурори, се проведе в провинциите Хамбург, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония.

Става въпрос за подкупи и корупция в здравеопазването и счетоводна измама, двете са свързани с предписване на лекарства и сметки за химиотерапия, обясни говорителят и подчерта, че потенциалните щети са за милиони евро.

Според германска медия голям производител на химиотерапия в Хамбург е в центъра на разследването. Компанията е подкупвала лекари, за да предписват лекарствата на пациенти с рак. В допълнение към рушвети за повече от 500 000 евро лекарите са получавали заеми, които не трябвало да връщат, достъп до луксозни коли и оборудване в техните кабинети.

Рецептите отивали в аптека, свързана с компанията.