Германски католици предложиха да се откажат от образа на Дядо Коледа и да го заменят със Свети Николай, съобщава lekta.ru.

Според религиозната организация Дядо Коледа е изобретение на рекламната индустрия и олицетворение на общественото потребление.

Само няколко месеца преди Рождество Христово, група католици предложиха на своите съотечественици да създадат специална „зона - свободна от Дядо Коледа". Те се обявяват против „присъствието" на добрия старец по празниците в търговските обекти, кафенетата и други места, които обичайно са закичени с рисунки, плакати и фигури с неговия лик.

Кампанията на германските католици е получила подкрепата на някои германски знаменитости. Сред тях е телевизионната водеща Нина Рюг, според която „замяната на Дядо Коледа със Свети Николай ще дари децата с духовно богатство, вместо да ги поощрява да се стремят да получат колкото се може повече материални ценности."

Християнският светец Николай се явява прототип на Дядо Коледа. Името на Дядо Коледа се появява, след като е поискана транскрипция на холандски език на името на Свети Николай. Според някои Дядо Коледа се явява своеобразна празнична версия на Свети Николай, но неговият образ се намира далеч, далече от образа на християнския светец.