Германските подводници са оборудвани с навигационни устройства, произведени от руската компания "Транзас", съобщава "Комерсант", позовавайки се на "Билд ам зонтаг".

Морски офицер е изразил тревогата си пред изданието, че данните могат да бъдат прихванати от чуждо разузнаване. Не се разкрива името на военния представител.

Вестникът е запитал говорител на Министерството на отбраната на Германия дали устройствата представляват опасност. Говорителят е отговорил, че правителството полага усилия да се гарантира безопасността на IT кибер- и криптосредствата, управлявани от военното министерство.

"Билд ам зонтаг" пише още, че компанията "Транзас" е създадена през 1990 г. Германия си сътрудничи с компанията от 2005 г. Около 100 кораба на германските ВМС са снабдени с устройства на тази компания, което е станало по време на управлението на канцлера Герхард Шрьодер (в момента е в борда на директорите на "Роснефт"). Германия също е поставила устройства Transas Navi-Sailor 4000 на подводници U35 и U36, които са на въоръжение съответно от 2015 и 2016 г.