Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започна тридневно официално посещение в Швеция, предаде ДПА.

Той бе посрещнат на летището в Стокхолм от принцеса Виктория - най-голямата дъщеря на шведския крал, и от нейния съпруг - принц Даниел. Малко по-късно Щайнмайер бе приветстван от крал Карл XVI Густав и съпругата му - кралица Силвия, с чиято карета заедно се отправиха към кралския дворец, където ги очакваше официално посрещане с военни почести и обяд.

В изявление за медиите Щайнмайер и шведският крал подчертаха близките отношения между двете държави. "Като обърнат поглед назад, гражданите на Германия и Швеция виждат богата история с най-различни епизоди - и с възходи, и с падения. Но днес, може би, повече от всякога сме свързани помежду си" - подчерта Щайнмайер.

От своя страна шведският крал Карл Густав акцентира върху това колко е важно сътрудничеството им да продължи.

Освен с краля, германският президент разговаря и с премиера на Швеция - Стефан Льовен, след което изнесе реч пред шведския парламент.

В нея Щайнмайер обърна внимание на все по-ожесточаващата се политическа и икономическа конкуренция в света: "Само ако Европа разглежда иновациите и трансформациите като сила, а не като някакво допълнително бреме, тя ще успее да напредне, без значение конкуренцията".

При посещението си в Швеция Щайнмайер си е поставил за цел да се запознае с опита й в сферата на екологичните иновации и бизнес практиките й, неутрални и щадящи климата.

Щайнмайер изрази подкрепата си за младежкото движение "Петък за бъдещето" на шведската активистка Грета Тунберг, което се бори срещу климатичните промени.

"Хиляди млади хора в Швеция и Германия очакват от нас да сме по-амбицирани, когато говорим за климатичните промени и по същество те са напълно прави", подчерта германският президент.

Очаква се по време на визитата той да посети най-големия шведски производител на търговски превозни средства Scania, като тогава ще му бъде представен изследователски проект, при който големите камиони могат да се електрифицират.

Корумпираните депутати са отрова за демокрацията, бесен президентът на Германия

Корумпираните депутати са отрова за демокрацията, бесен президентът на Германия

Щайнмайер призова всички парламентарно представени партии в Бундестага бързо да изяснят нещата

Ще му бъде демонстрирано и производството на акумулаторни клетки, както и на стомана, при която се използва водород и замърсяването е ограничено до възможния минимум.

После Щайнмайер и съпругата му Елке Буденбендер ще отлетят за Кируна - най-северният град на Швеция. Там те ще посетят Европейския космически космодрум за изследователски ракети и балони.

Последната спирка от визитата на Щайнмайер ще е в най-голямата мина за желязна руда край Кируна.