Жителите на германското село Херксхайм решиха да запазят спорна църковна камбана от времето на нацизма, на която има свастика и надпис "Всичко за Родината - Адолф Хитлер", съобщава ДПА.

Решението е взето с цел да камбаната да напомня на жителите за тъмното минало на страната. Камбаната ще остане като паметник срещу насилието и несправедливостта и символ за насърчаването на помирението.

Снимка 342573

Източник: GettyImages

Камбаната е бронзова и датира от 1934 година. През 2017 година камбаната предизвика известно разделение между жителите на селото, след като църковен органист се оплаква от символите на камбаната. Въпросът бързо придобива популярност.

Някои от хората приели надписите и символите на камбаната с ужас, защото са се венчали и са кръщавали децата си под звъна на нацистката камбана. През 2017 година камбаната доведе и до оставката на кмета на общината Роналд Бекер, който беше обвинен, че защитава камбаната, а по този начин и нацистката епоха и идеология.

Снимка 342571

Източник: GettyImages

На фона на тези противоречия през месец септември 2017 година църквата решава да извади камбаната от функциониране и да използва другите камбани, с които разполага. Така съдбата на камбаната остана в ръцете на общинския съвет, който е и собственик на съоръжението.

Вчера, 26 февруари, в хода на срещата на съвета кметът на Херксхайм Джордж Уокър посочи, че обществото не нужда от яснота. Той цитира и становище на експерт, според което камбаната е историческо наследство и трябва да остане на там, където е, или да се отнесе в музей.

В крайна сметка съветът реши да запази камбаната с 10 гласа "за" срещу 3 "против", а решението беше посрещнато с аплодисменти.