Голям пожар бушува в американския щат Ню Мексико. Огънят пламна в малките часове на нощта. Пожарникарите в Ню Мексико не успяха да задържат пламъците от най-големия горски пожар в Съединените щати, който гори опасно близо до поредица от планински села, съобщава Агенция Ройтерс.

Пожарът е най-разрушителният от десетките горящи в югозападната част на САЩ, които са по-разпространени и горят по-рано от нормалното през годината поради изменението на климата, твърдят учени.

Хиляди хора в долината Мора, на около 64 километра североизточно от Санта Фе, се подготвиха да се евакуират, тъй като димът се извиваше от гората около близката земеделска общност Леду.

Силните ветрове раздухаха жарава над една миля, разпрострявайки горски пожар, който обе около 75 000 акра (30 351 хектара) или 117 квадратни мили (303 кв. км) от планината Сангре де Кристо от 6 април, унищожавайки стотици домове и структури.

"Там изглежда много страшно", каза командирът на инцидента Карл Швоуп на брифинг. "Със скоростта на разпространение за нас е много трудно да постигнем контрол върху огъня."

Очаква се ветровете да духат от юг в събота, изтласквайки огъня към села като Мора, както и град Лас Вегас с население от 14 000 души, съобщиха служители на пожарната.

"Идва и е тук", каза служителят на шерифа на окръг Мора Америк Падила, призовавайки жителите да се евакуират в градовете Таос и Ангел Файър, ако бъдат поискани.

Повече от две десетилетия екстремни засушавания превърнаха залесените планини и долини в горива, каза експертът по пожарите Стюарт Търнър.

"Движи се много по-бързо, отколкото очаквахме", каза Търнър за пожара. "Това е много, много сериозен пожар."

Местните жители се насочиха към горската служба на САЩ за умишлено, "контролирано изгаряне", целящо да намали риска от пожар, който неволно е започнал част от пожара.

"Горската служба на САЩ трябва да носи отговорност", каза Скип Финли, бивш комисар на окръг Мора, докато натоварваше колата си, за да евакуира дома си.