Компанията майка на интернет гиганта Google - Alphabet ще придобие смартфон бизнеса на тайванския производител HTC в сделка за 1,1 милиарда долара, съобщава BBC, предаде Money.bg.

Според споразумението обаче американската компания няма да получи част от акциите на компанията, а служителите от HTC от тази дивизия ще се преместят в Силициевата долина.

Тайванското дружество някога беше сред лидерите на пазара на смартфони, но в последно време изостана и не може да се справи с конкуренцията на Apple и Samsung.

От Google очакват споразумението да получи одобрението на всички необходими регулатори в първите месеци на 2018 година.

Сделката бележи поредната крачка на американската компания към стимулиране на производството й на хардуер. Тя обаче е сериозна заявка за амбициите на ръководството й за налагане на пазара на смартфони.

Именно HTC разработи новата марка на Google - Pixel, която излезе през миналата година. Екип от тайванския производител ще работи и по второто поколение устройства от бранда, което ще се появи следващия месец.

Със сключването на споразумението Google ще получи сериозен екип разработчици от HTC, както и лицензи за използване на патенти на фирмата в областта на мобилните устройства.

От ръководството на тайванското дружество посочват, че половината от техните експерти в разработването на смартфони или около 2000 души ще отидат в Силициевата долина.