Италианският Конституционен съд трябва да реши дали да снеме имунитета на министър-председателя Силвио Берлускони.

Имунитетът му гарантира неприкосновеност по дела за корупция и данъчни престъпления. Въпреки това, според защитата, това състояние е в противоречие с основния закон на страната.

Ако съдът снеме имунитета на Силвио Берлускони, то това ще бъде добре дошло за италианската опозиция, която многократно го е обвинявала в корупционни практики.

Според специалисти в най-скоро време той ще бъде изправен пред съда, преди да се оттегли от поста си. Какви обаче ще са ползите за него никой не се наема да коментира, а той самият си остава загадка.

Освен това Конституционният съд ще обяви решението си за закона за „уважително неявяване" е съда на управляващите.

Той позволява на президента, премиера и председателите на двете камари на парламента да не присъстват на заседания, които ги отклоняват от изпълнението на публични функции.

Според някои прогнози има вероятност този закон частично да бъде признат за неконституционен. Решението по този въпрос засяга преди всичко Берлускони, който е обвиняем по три дела. В момента те са замразени именно заради този закон.

Берлускони заяви, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на стабилността на правителството, а всички процеси и обвинения срещу него са абсурдни.