Няколко градове във Франция, включително и Ница, обявиха планове да задължат носенето на маски на обществени места, пише "Гардиън".

Кметът на Ница, столицата на Френската Ривиера, съобщи, че всички жители на града ще получат маски в рамките на 8-10 дни, които могат да се използват за месец.

Франция с нови 833 жертви на коронавируса за денонощие

Франция с нови 833 жертви на коронавируса за денонощие

Общият брой на жертвите там вече е 8 911 души

Кан и няколко други населени места въвеждат същата мярка. Френската столица Париж също обмисля дали да не въведе правилото.

Това би било пълен обратен завой, след като в продължение на седмици официални представители твърдяха, че никой не се нуждае от маски и че са "безполезни". Френските власти заемат тази позиция вероятно заради недостига на маски за лекарите и медицинските сестри.

Коронавирус: Франция на ръба на най-дълбоката си рецесия от края на ВСВ

Коронавирус: Франция на ръба на най-дълбоката си рецесия от края на ВСВ

"Икономически шок"

Междувременно земеделският министър на Франция Дидие Гийом съобщи, че повече от 200 000 души са заявили желание да помогнат на фермерите, които предупредиха за катастрофална липса на сезонни работници. Гийом призова за "голяма земеделска армия" миналия месец и това е отговорът.

В същото време от сряда на парижани няма да им се позволява да спортуват навън между 10,00 и 17,00 часа, за да се намали присъствието на хора по улиците. През уикенда времето беше по-хубаво и повече парижани излязоха да бягат по улиците, което доведе до нарушаване на правилата за социална дистанция.

Повече от 98 000 са с коронавирус във Франция, а близо 9000 са починали. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,2 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 67 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,34 млн. случая и близо 75 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 285 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".