Гръцкият неонацис евродепутат Йоанис Лагос е арестуван във Брюксел във вторник, след като Европейският парламент гласува с огромно мнозинство за сваляне на имунитета му, съобщава "Политико".

Миналата година гръцки съд призна Лагос, заедно с останалата част от висшата част на неговата крайнодясна партия "Златна зора", за виновен в управлението на престъпна организация.

Той бе осъден на 13 години затвор, но статутът му на евродепутат означаваше, че не може да бъде арестуван или екстрадиран преди да му бъде премахнат парламентарния имунитет. В понеделник ЕП направи точно това.

Според резултатите, обявени във вторник сутринта, 658 евродепутати гласуваха за отнемането на имунитета на Лагос, докато 25 гласуваха против, а 10 се въздържаха.

Впоследствие белгийската полиция арестува Лагос, който написа в Twitter: "Аз съм в белгийска полицейска кола. Крадци, атеисти и анти-гърци ме отвеждат в затвора. Оставам верен на Христос и Гърция. Горд съм, че никога не се преклоних."

Белгийски съд сега ще трябва да се произнесе по искането на Гърция за екстрадиране на Лагос, процес, който може да отнеме месеци.

Някои гръцки политици критикуваха бавния ход на производството, докато други заявиха, че Гърция е могла да изпрати искането си далеч по-рано.

"Гръцките власти можеха да изпратят искане за отнемане на имунитета му от 2019 г., без да се чакат окончателното съдебно решение, а Европейският парламент можеше да ускори и даде приоритет на това дело на лице, вече осъдено за такива тежки престъпления", каза гръцкият социалист Евродепутатът Никос Андрулакис.

Той се радва, че въпросът най-накрая е решен. "Гърция най-накрая ще спре да се срамува от присъствието на Лагос в Европейския парламент, ползващ се със същите права като останалите от нас и получаващ трибуна да изразява своите виждания".

"Златна зора" стана известна по време на финансовата криза в Гърция, ставайки третата най-популярна партия в гръцкия парламент през 2012 г. Подкрепата й оттогава намаля и не успя да влезе в парламента на изборите през 2019 г.

Лагос бе избран за член на Европейския парламент през 2019 г. като независим кандидат, докато продължаваше процесът срещу висшето ръководство на партията.

Процесът, често описван като най-големият процес срещу нацистите от Нюрнберг, най-накрая приключи през октомври миналата година.

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за неонацистките лидери на "Златна зора"

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за неонацистките лидери на "Златна зора"

Държавното обвинение поиска доживотен затвор за убиеца на рапъра Павлос Фисас