Често обтегнатите отношения на Гърция през последните години с европейската икономическа сила Германия заеха централно място na срещата в Атина в петък между напускащия германския канцлер Ангела Меркел и президента на Гърция, пише АП.

Катерина Сакеларопулу бе първата официална среща на Меркел по време на посещението й в страната, чиято финансова криза беляза голяма част от 16-годишния й мандат и отношенията на Германия с Европа.

"Имаше времена на трудности и напрежение", каза Сакеларопулу на Меркел, визирайки отношенията между двете им страни. "Финансовата криза, пред която се изправиха много страни в Европа, постави в трудно положение предимно Гърция, която беше призована да плати висока цена. Това беше безпрецедентна ситуация ... и Гърция се чувстваше - ние оправдано често се чувствахме сами."

Десетгодишната финансова криза в Гърция, която започна в края на 2009 г., доведе до унищожаване на една четвърт от икономиката на страната, а Гърция почти излезе от еврото, общата валута, използвана от много членове на Европейския съюз.

Германия беше най-големият участник в три последователни международни спасителни пакета, които Гърция получи от 2010 до 2018 г.

Но спасителните заеми дойдоха с обвързаност. Икономиката на Гърция беше поставена под строг надзор и бяха наложени поредица от дълбоко реформи, включително многократни увеличения на данъците и съкращения на пенсии, заплати и публични разходи за всичко - от здравеопазване до инфраструктура.

Докато гръцката икономика страда от години на лошо управление и преразход на публични пари, което допринесе за нейното тежко финансово затруднение и предизвика кризата, условията, наложени в замяна на спасяването, бяха особено сурови.

Много гърци обвиниха Меркел - и нейния финансов министър Волфганг Шойбле - за наложените строги икономии, които доведоха до рязко спадане на жизнения стандарт и икономическа депресия. В един момент безработицата достигна 28%, като младежката безработица надхвърли 60%.

Но с постепенното подобряване на финансовото положение на страната се подобриха и отношенията с Германия, както и обществените настроения към самата Меркел.

"Вярвам, че изминалото време и преживяванията, които преживяхме през този период, допринесоха за взаимното разбиране и извличането на полезни заключения за настоящето и бъдещето", каза Сакеларопулу. "Важно е Европа да запази своята сплотеност и това беше показано в нейното справяне с пандемията и във Фонда за възстановяване".

Меркел отговори на гръцкия президент, че "вие споменахте нашите отношения, които преминаха през някои възходи и падения, но се основават на здрави основи. Диалогът винаги е бил ключът към търсенето и намирането на решение."

Тя каза, че е имало различни предизвикателства, включително дестабилизирането на еврото "и реформите, които трябваше да се случат във всички страни и в Гърция" и също засегна накратко проблема с миграцията за Европа.

"Това, което ни даде сила в този период, беше фактът, че винаги сме имали чувството, че трябва да бъдем заедно", каза Меркел. "И аз вярвам, че това е основното чувство, което трябва да имаме."

След срещата си със Сакеларопулу Меркел се насочи към разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в чиято частна резиденция вечеря в четвъртък вечерта, след като пристигна в Атина.

Ангела Меркел пристигна в Атина

Ангела Меркел пристигна в Атина

Прощална обиколка на германския канцлер