"Гугъл" отбеляза настъпването на есента. На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен за Северното полукълбо.

Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор.

При астрономическото равноденствие денят и нощта са само приблизително равни по продължителност, като денят винаги е малко по-дълъг, в зависимост от географската ширина. Това се дължи на ъгловия диаметър на Слънцето и пречупването на неговата светлина от атмосферата.

Всяка календарна година на Земята има 2 равноденствия - пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември. След есенното равноденствие денят започва постепенно да намалява. Това продължава до 22 декември, когато настъпват най-дългата нощ.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.