Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията на света срещу климатичните промени досега са били крайно неадекватни и съществува опасност вече да са необратими. 

Човечеството води война срещу природата, счита той. 

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европа "първият континент, който обяви критично положение с климата"

Той направи изявлението преди 25-ата конференция по изменение на климата (COP25), която започва днес в испанската столица Мадрид и ще продължи до 13 декември. 

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. 

Шефът на САЩ припомни пагубните ефекти от причинените от човека емисии парникови газове, като регистрираните рекордни температури и топене на полярния лед, които вече засягат планетата и имат драматични последици за хората и други видове.

Той осъди липсата на политическа воля за решаване на проблема, като отбеляза, че това е основното препятствие за ефективни действия, тъй като светът разполага с всички научни знания и технически средства за реагиране и ограничаване на глобалното затопляне.

Борисов защитава живота и здравето срещу мръсния въздух и промените в климата

Борисов защитава живота и здравето срещу мръсния въздух и промените в климата

"Ще струва скъпо, но ще се опитаме... в един момент със сигурност ще ни принудят"

Гутериш припомни, че около 70 държави, много от които са сред най-уязвимите към изменението на климата, обещаха да намалят парниковите газове до 2050 година. 

Но най-големите замърсители не са сред тях, а без тях сме загубени, каза той. 

Първоначално беше планирано конференцията да се проведе в Сантяго, Чили. В средата на октомври обаче президентът на Чили Себастиан Пиньера обяви, че страната му, която бе разтърсена от масови протести срещу правителството му, няма да бъде домакин на срещата.