Стотици жители на руския Хабаровск за 71-и път излязоха на протестно шествие, въпреки проливния дъжд, който наводни част от улиците в центъра на града, съобщават местни медии.

Протестиращите изразиха недоверие към президента Владимир Путин и изпълняващия функциите на губернатор Михаил Дегтярьов, посочват изданията Сибирь.Реалии и DVHAB.ru.

Демонстрантите скандираха "Путин, оставка", "Путин, старче, пийни "новичок"!", "Хабаровск, излез".

Припомняме, протестите започнаха като жест на подкрепа към бившия кмет на града Сергей Фургал, който беше арестуван с обвинение в организиране на убийства през 2004-2005 г. Той отрича да е замесен, а демонстрантите са убедени, че става дума за скалъпена политическа акция.

Властите се опитаха да попречат на шествието в съботния ден, като организираха на централния площад концерт по случай 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен, макар че композиторът е роден през декември.

Въпреки, че музиката звучеше през мощни усилватели, това не попречи на скандиранията на демонстрантите.

"Не знаем на кого му хрумна да прекъсне митинга с музиката на Бехтовен, но гениалността на този човек е безгранична", гласи коментар в Twitter.

Съобщава се, че активистите събират подписи за оставката на сегашния кмет Сергей Кравчук. Според местни медии, досега са събрани около 2000 подписа.

Според местните власти, в съботната акция са участвали 600 души. Медиите посочват различни числа - от няколкостотин до 2000.

От 11 юли досега в Хабаровск и други градове в Далечния Изток не спират митингите в подкрепа на Фургал и в знак на недоволство срещу властите.