Хакер, скрит зад псевдонима "Джони Уокър", е проникнал в частната електронна кореспонденция на служител от американското разузнаване, съобщи ТАСС.

По данни на Foreign Policy става въпрос за проникване в електронната поща на служител, който заема висок пост в разузнаването и специално с Русия. Според изданието хакерът обявил миналия вторник, че е получил достъп до частния имейл на служител от Държавния департамент на САЩ.

Имейлите, до които той получил достъп, обхващат период от най-малко две години и се отнасят до контакти с представители на ЦРУ и други разузнавателни служби, а също и с международни фондове, неправителствени организации и журналисти. Списанието не разкрива името на служителя, но твърди, че по вътрешна информация този човек вероятно е най-добрият специалист по Русия в администрацията на САЩ.

На този етап от Държавния департамент отказват да коментират този инцидент. "Известни са ни чести опити за "пробиване" на електронните пощенски кутии на правителствени чиновници и представители на бизнеса. Според действащите правила ние не обсъждаме отделни опити или инциденти", казал представителят на външнополитическото ведомство на САЩ.