Интерпол разполага с имената на 173 потенциални атентатори-самоубийци на "Ислямска държава", в т.ч. на шестима европейски екстремисти. Упадъкът на терористичната организация увеличава риска от атентати, вкл. в Европа.

Млади мъже гледат в камерата. Някои се хилят доволно, други изглеждат притеснени. Но повечето са сериозни. Някои от снимките са като за паспорт. Но всички от тях показват хора, очевидно готови да умрат в служба на терористичната организация "Ислямска държава" - като нейни атентатори-самоубийци.

Към всяка снимка са отбелязани името и датата на раждане, при някои и бойното им име и страната, от която идват. Повечето са от Тунис, Мароко, Йордания, Таджикистан и Саудитска Арабия. Но сред тях има и хора, дошли от Белгия, Нидерландия, Франция и Германия.

Този списък в момента занимава европейските органи по сигурността. Той съдържа имената на 173-ма потенциални самоубийствени атентатори на "Ислямска държава". Открит е от иракски специални части по време на боевете в Мосул - в едно скривалище на терористи. Американските тайни служби са направили оценка на документа и са го предали на Интерпол. Това е станало през май т.г. - като предохранителна мярка в случай, че мъжете от снимките тръгнат към Европа. Според вестник "Ди Велт", списъкът включва имената на 132-ма джихадисти от Ирак, между които и 20 непълнолетни. В него са отбелязани и имената на шестима бойци на ИД от Европа.

 
Халифатът на ИД се разпада

В Ирак и Сирия джихадистите губят все повече територии. Те бяха прогонени от Мосул, а скоро се очаква да падне и Рака - крепостта на екстремистите. Европейските органи по сигурността обаче не наблюдават само със задоволство упадъка на ИД в региона. Те съзират също и произтичащите от това опасности.

Възможно е например ИД вече да планира терористични удари за отмъщение. Още повече, че атентатите в Европа представляват за ислямистите успехи, за каквито те само могат да си мечтаят на "своя" територия - в зоната на бойните действия.