Палестинската групировка "Хамас" съобщи, че е готова да обсъди помирение с "Фатах" без предварителни условия, информира "Ал Джазира".

Информацията е съобщена след среща на високо ниво между делегация на "Хамас" и представители на египетското разузнаване в Кайро през миналата седмица.

Делегацията, в която са влизали и шефът на "Хамас" Исмаил Хания и премиерът на Газа Яхия Синуар, са обсъдили укрепване на отношенията между групировката и Египет, а също така смекчаване на наложената преди 10 г. блокада над Газа от Египет и Израел.

"Хамас" преди настояваше президентът на Палестина Махмуд Абас да прекрати серията от мерки срещу организацията преди да започнат преговори за помирение.

Палестинските власти на Западния бряг спряха финансирането за електричество в Газа и намалиха заплатите на десетки хиляди чиновници, за да принудят "Хамас" да разпусне спорна комисия, която е сформирана да управлява територията, което не се одобрява от правителството на Абас.

В съобщение от "Хамас" обявиха, че са готови да разпуснат комисията.

Ръководството на организацията е заявило пред египетските представители на разузнаването, че са съгласни за сформиране на общо палестинско правителство, което ще проведе избори и ще управлява Западния бряг, Ивицата Газа и окупирания Източен Йерусалим.

Сайтът Al Resala, който е близък до "Хамас", информира, че египетското разузнаване се е свързало с Азам ал Ахмад, високопоставен представител на "Фатах", в опит да помирят двете палестински организации.

Днес централният комитет на "Фатах" ще реши дали да изпрати Ахмад в Кайро в близко бъдеще.

Палестинците са разединени от лятото на 2007 г., след като "Хамас" пое контрола над Газа.

До момента се провалят многократните опити за помирение.