Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи назначи иранския президент Хасан Рохани за ръководител на кампанията срещу коронавируса в страната, информира Си Ен Ен.

Рохани обяви решението по време на обръщение към нацията по телевизията.

Външно: Задължителна карантина за пътуващите за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея

Външно: Задължителна карантина за пътуващите за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея

Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения

Иранският президент съветва иранците да участват от дистанция в поклонението по време на персийската Нова година - Навруз, на 20 март, петък. Той също така призова да се спазват добри хигиенни навици.

В понеделник от пресофиса на Хаменеи обявиха, че няма да отправи ежегодната реч на Нова година от гробницата Имам Реза в Машхад.

Ислямската република е една от най-засегнатите държави от епидемията в света. В страната има повече от 8000 случая и над 290 починали.

Междувременно говорителят на външното министерство на Иран съобщи, че санкциите на САЩ сериозно са засегнали възможностите на страната да внася лекарства и медицински изделия.

54 души починаха от коронавируса в Иран за 24 часа

54 души починаха от коронавируса в Иран за 24 часа

В Ислямската република са починали 291 души от вируса,

"Американската администрация не я е грижа за иранския народ", подчерта говорителят. Той поясни, че епидемията не трябва да се свързва само с Китай, тъй като е световен проблем.

По последни данни на Университет "Джон Хопкинс" повече от 119 000 души в над 100 държави са носители на коронавируса. Над 4200 души са починали, а 65 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".