Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и лютив спрей при сблъсъци с протестиращи. Активистите в защита на демокрацията в града засилиха антиправителствените протести преди празненствата във вторник по повод 70 г. от основаването на Китайската народна република. Лидерът на Хонконг се очаква да посети Пекин за тържествата, пише сингапурският вестник "Стрейт таймс".

Над 200 000 протестираха в Хонконг

Над 200 000 протестираха в Хонконг

Полицията употреби водни оръдия и сълзотворен газ…

Втори пореден ден на насилие в Хонконг, след като полицията отново влезе в стълкновение с протестиращи.

Някои магазини и търговски центрове затвориха врати преди демонстрацията. Организаторите не потърсиха разрешение от властите за днешната демонстрация.

Нови демонстрации в Хонконг, управителят блокиран от протестиращи по време на среща

Нови демонстрации в Хонконг, управителят блокиран от протестиращи по време на среща

Опитите на Кери Лам за диалог засега нямат успех

Полицията се опита да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ, докато демонстрантите отговаряха с бутилки и други предмети. Има задържани лица.

Много от демонстрантите носиха чадъри.

Снимка 445125

Източник: ЕПА

Си Ен Ен съобщава, че полицията дори е използвала водно оръдие със синя боя срещу протестиращите.

Демонстранти в Хонконг потрошиха метростанция

Демонстранти в Хонконг потрошиха метростанция

Полицията отново използвала сълзотворен газ

Напрежението ескалира, след като някои активисти хвърляха коктейли "Молотов" по правителствения комплекс, а също така хвърляха камъни и тухли по прозорците. Властите бяха принудени да изпратят служители за борба с безредиците, което предизвика хаос и бягство от страна на протестиращите.

Снимка 445132

Източник: ЕПА

Днес изненадващо правителството обяви, че лидерът Кари Лам ще отпътува за Пекин в понеделник за празненствата. Тя ще се върне в Хонконг във вторник вечерта.

Днешната демонстрация срещу правителството е част от планирани световни протести на продемократичното хонконгско движение, наречени "Глобален антитоталитарен марш". След призиви в интернет в най-малко 64 населени места по света бяха организирани демонстрации, включително в САЩ, Япония и Малайзия.