Хърватия заплашва Сърбия, че ще възпрепятства пътя й към Европейския съюз. Хърватия сега посочва проблема с архивните материали, които Белград отказва да върне в Загреб, като причина за подобна заплаха, пише b92.

Загребският "Вечерни лист" твърди, че Белград отказва да върне принадлежащи архиви на Загреб, въпреки че Сърбия е подписала споразумение за приемственост.

По този повод Хърватия е изпратила протестна нота до Сърбия, в която, както се посочва, предупреждава, че проблемът с архивите може да спре пътя на Сърбия към ЕС.

Хърватия иска Сърбия да предаде материал от диск, който Сърбия е предала на Израел и в който според изявлението на сръбското министерство на отбраната има материал за страданията на евреите в Независимата държава Хърватия.

Те добавят, че Хърватия изпрати протестна нота до Сърбия, след като на официалния сайт на сръбското министерство на отбраната бе публикувана информация за срещата на сръбския вицепремиер и министър на отбраната Небойша Стефанович и израелския посланик в Белград Яхел Вилан на 7 февруари.

Според изявлението на израелския посланик е даден "твърд диск с над 162 000 страници дигитализирани архиви, събрани от Военния архив, които се отнасят до преследването и страданията на евреите от НДХ по време на Втората световна война".

Твърди се, че в конкретния случай става дума за архивен материал, прехвърлен от територията на Хърватия, който е включен в искането за връщане на липсващите и който като такъв е включен в искането за връщане от 2006 г., заедно с над 700 фонда и колекции от около петдесет институции, предимно Архива на Югославия, Федералния секретариат за външни работи, Военните архиви и институциите на ЮНА, както и Югославската кинотека.

САЩ дават военни хеликоптери на Хърватия, Русия въоръжава Сърбия

САЩ дават военни хеликоптери на Хърватия, Русия въоръжава Сърбия

Сърбия се въоръжава предимно с руски и китайски военни самолети, дронове и зенитни системи