Хаваите се превърнаха в първия американски щат, прокарал закон за изпълнение на целите и ограниченията, заложени в споразумението за борба с климата от Париж, пише "Ню Йорк таймс".

Решението категорично пренебрегва президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата седмица обяви, че оттегля страната от историческата сделка.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Президентът Тръмп обяви решението...

Губернаторът на Хаваите Дейвид Айдж се подписа по два законопроекта на церемония в Хонолулу. Единият законопроект ясно формулира мерките за намаляване на емисиите на парникови газови в съответствие със заложените в Парижкото споразумение цели, приети в края на 2015 г. във френската столица. Другият законопроект ще позволи сформиране на специален екип, който ще помогне на щата да подобри качеството на почвата и за премахване на въглеродните емисии от атмосферата.

Айдж се присъедини към кметове от щата, които се подписаха под споразумение с ангажимент за изпълнение на целите.

Хаваите са един от повече от 10 щата, които създадоха Американски съюз за климата - коалиция, която е ангажирана да изпълни парижката сделка, въпреки че федералното правителство взе решение да се оттегли.

Алиансът беше обявен от губернаторите на Калифорния, Вашингтон и Ню Йорк миналата седмица. В него влизат още Минесота, Вирджиния, Масачузетс и Върмонт.

Паралелно Майкъл Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк, координира съюз от градове, корпорации и университети, които обещават да изпълнят споразумението за климата.