2.67 млрд. лв. скътаха българите в банки за година

"24 часа"

Плащат болнични и майчински на 29-и последно за 2016 г.

Два дни преди Нова година ще бъдат изплатени последните болнични и обезщетения за майчинство за тази година, предупредиха вчера от Националния осигурителен институт. Плащането ще бъде извършено на 28 декември, но сумите ще постъпят по сметките на хората на 29 декември, уточниха от НОИ. Пари ще бъдат преведени по всички болнични, документите за които са били подадени поне 10 дни преди датата на плащането и за които се дължи обезщетение от 2016 г., казаха експертите на института.

"Труд"

2.67 млрд. лв. скътаха българите в банки за година

Въпреки ниските лихви влоговете на фирмите също нарастват. Според статистиката на БНБ компаниите кътат в банките 19,2 млрд. лв. Това е с 1,66 млрд. лв., или 9,5%, повече в сравнение с ноември 2015 г.

Данните на централната банка показват още, че най-силно се увеличават на годишна база спестяванията на финансовите предприятия като пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции. Те нарастват с 20,3% спрямо година по-рано. В края на ноември депозитите на финансовите предприятия достигат 3,6 млрд. лв.

"Стандарт"

Хазната завършва 2016 г. с излишък

Държавната хазна ще завърши 2016 г. с излишък за първи път след 2008 г., което представлява значително подобрение спрямо първоначалната цел в закона за бюджета за дефицит от 2% от БВП. Това е записано в отчета за работата на МФ през 2016 г., който разпространиха от ведомството на Владислав Горанов. Постигането на излишък в бюджета излъчва силен сигнал за водената последователна и балансирана фискална политика, насочена към осигуряване на устойчива фискална позиция в средносрочен хоризонт, посочват от МФ. Това се оценява положително и в есенната прогноза на Европейската комисия, както и в направените прегледи на състоянието на публичните финанси във връзка с присъден кредитен рейтинг на страната от редица водещи рейтингови агенции.