Многочасовите преговори между лидерите на Християн-демократическия и Християн-социалния съюз по квотите за бежанците се увенчаха с успех, предаде Дойче веле.

Постигнато е съгласие те да не надхвърлят 200 хиляди души, за което настояваше лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. Същевременно не се предвижда хора да бъдат връщани от самата граница.

Двете партии са обсъждали темата в контекста на компромис, който да бъде постигнат на ниво Европейски съюз.

Целта е да се намали броят на нелегалните бежанци, опитващи се да стигнат до Германия, както и по-ефективната борба с трафика на хора.

Същевременно ще бъдат разширени законовите рамки за легалната миграция, за да се подобрят възможностите за предоставяне на помощ на нуждаещите се от убежище.

Предвижда се въвеждане на законово изключение, според което при извънредни ситуации - например хуманитарни кризи, правителството и бундестагът да решават как да се подходи към потока от бежанци.

Постигнато е съгласие, че всички кандидати за бежански статут в страната трябва да пребивават в специални центрове докато се вземе решение по въпроса. При отказ те ще бъдат връщани в родината им. В списъка с безопасните страни ще бъдат добавени Алжир, Мароко и Тунис.

Зелените обаче, които са потенциален коалиционен партньор за бъдещо правителство, отхвърлиха възможността за предел от 200 хиляди бежанци.

След като ХДС и ХСС постигнаха съгласие, Симоне Петер, която е след лидерите на зелените, заяви, че евентуалните членове на бъдещата коалиция все още са далече от компромис по темата за бежанците.

 

Германците искат тристранна коалиция на Меркел, FDP и зелените

Германците искат тристранна коалиция на Меркел, FDP и зелените

Само 26% от германците искат "голямата коалиция" между консерватори и социалдемократи