Хиляди почетоха паметта на Ернесто Че Гевара в латиноамериканската държава Боливия, съобщава АФП.

Президентът на страната Ево Моралес води събитията, свързани с 50 г. от убийството на революционния лидер от обучени от ЦРУ войници на Боливия.

"Най-добрият начин да почетеш Че е да продължиш неговата борба, антиимпериалистката борба", каза социалистическият лидер пред присъстващи в планинския град Валегранде в централна Боливия, сред които братята на Че Гевара и четирите му деца.

В продължение на пет дни граждани на Боливия си спомниха за родения в Аржентина революционер, който беше екзекутиран по заповед на правителството на Боливия на 9 октомври 1967 г. - ден след раняването и залавянето му при престрелка със специално обучено от ЦРУ звено към боливийската армия.

"Че се бори и умря за освобождението на Боливия, и мисли за освобождението на великата родна земя", изтъкна Моралес, използвайки социалистическия термин за Латинска Америка.

Президентът на Боливия се защити срещу критиките, че почита Че за сметка на боливийската армия, която се бори срещу Че Гевара и бунтовниците му, докато се той опитваше да вкара страната в революция.

Снимка 316949

Източник: ЕПА

Сред гостите на събитията бяха и двама оцелели членове от групата на Че Гевара - Хари Тамайо и Леонардо Нунес.

"Че беше революционер и революционерът е човек, изпълнен с любов, който иска да изгради друго общество", каза Тамайо.

На събитията присъстваха около 2000 души, което е далеч по-малко от очакваните 35 000.

В неделя в Куба около 70 000 се стекоха по улиците, за да присъстват на церемония пред мавзолея на Че Гевара.

Куба, Никарагуа и Венецуела изпратиха официална делегация на церемонията в Боливия.