Десетки хиляди хора се събраха в турската столица Истанбул в знак на протест срещу проислямисткото правителство и в подкрепа на светската държава, информира АП.

Това е втората подред голяма демонстрация срещу правителството през последните две седмици.

Според анализаторите организираните действия още по-ясно открояват съществуващото дълбокото разделение между светския и ислямисткия лагер.

Турция е светска държава и ще си остане такава", скандираха демонстрантите, развявайки знамена плакати.

"Не на шериата, не на преврата, да живее независима Турция", скандират демонстрантите, които носят турски знамена и портрети на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк на площад Чаглаян, в европейската част на най-големия турски град.

Демонстрантите пеят националистически песни, искат оставката на правителството и наричат Ердоган "предател".

Демонстрацията, която бе организирана днес, се случва ден след като турското правителство се противопостави остро на турската армия, която го обвини, че поставя под въпрос светския характер на страната.
Правителственият говорител заяви, че декларацията на армията е опит да повлияе на съда по решението му за президентските избори и че е насочена срещу кабинета.

От друга страна Гюл заяви, че няма да се откаже от изборите, въпреки организираните размирици. 
Кандидатът за президент на управляващата партия в Турция Абдула Гюл не успя да спечели подкрепата на депутатите при първото гласуване в парламента.