Според разположената във Великобритания група за мониторинг на Сирийската обсерватория за правата на човека загиналите в атаката вече са над 72 души, между които поне 20 деца.

По-рано днес руското Министерство на отбраната заяви, че химическото оръжие, което причини смъртта на десетки цивилни в Сирия, всъщност е бунтовническо оръжие, намиращо се на земята.

Самолетите, които са нанесли ударите в градчето Хан Шейхун, разположено в бунтовническата зона в северозападната сирийска провинция Идлиб, са били от сирийските въздушни сили. Но химическото оръжие, причинило смъртта на цивилните, се е намирало на земята, в склад на бунтовниците, който е бил обект на атаката.

Дамаск и Министерството на отбраната в Русия отрекоха химическо оръжие да е използвано от въздушните сили, въпреки обвиненията от САЩ.

В Сирия удариха арсенал на опозицията

В Сирия удариха арсенал на опозицията

В ООН внесоха резолюция

От друга страна, външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън репликира твърденията на Москва, твърдейки, че всички доказателства сочат, че химическото оръжие е употребено умишлено от сирийската армия, а Башар Асад носи пряка отговорност.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Бунтовниците обещали да си отмъстят

Днес ще се проведе среща на Съвета за сигурност на ООН, свикана специално по повод трагедията с химическото оръжие в Идлиб.