Холандското правителство е разпоредило избиването на още 48 000 пилета след откриването на огнище на силно заразен птичи грип - втори подобен за по-малко от седмица, предаде РТ.

Във вторник здравните власти заявиха, че огнище на щам на птичи грип H5N8 е открито във ферма за пилета в село в северната провинция Гронинген.

Местна забрана за продукти, включително птици и яйца, е въведена във ферми в радиус от 10 км от засегнатата територия от министъра на земеделието и зам.-премиер Карола Шутен.

Това се случва, след като Холандия, най-големият износител на пилешко месо и яйца в Европа, нареди да бъдат заклани около 215 000 пилета на 5 ноември, след избухване на птичи грип във ферма в източен град близо до германската граница.

Япония избива 330 000 птици след огнище на птичи грип

Япония избива 330 000 птици след огнище на птичи грип

Това е първото огнище в страната от 2018 година

Междувременно британските здравни служители призоваха за избиване на около 13 500 пилета в северозападната графство Чешир, където е открито огнище на птичи грип.

В Холандия домашните птици с търговско стопанство трябва да се държат на закрито в съответствие с действащите национални мерки за борба с птичия грип.