Холандците ще гласуват на референдум в сряда дали одобряват споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, съобщава АП.

Конкретно на допитването, което няма задължителен правен характер, холандците могат да гласуват за или против ратифицирането на сделката между Киев и Брюксел.

Въпреки че се гласува за сделката с Украйна, мнозина разглеждат референдума като възможност за протест срещу разширяването на правомощията на ЕС и процеса по вземане на недемократични решения.

„Ние, разбира се, не може по-малко да ни е грижа за Украйна”, каза пред холандския вестник NRC Handelsblad професорът по история Арен ван Диххорн – един от лидерите на евроскептичния Граждански комитет ЕС, който настоява за провеждане на референдума.

Комитетът иска провеждане на допитване дали Холандия трябва да напусне ЕС, но няма начин да принуди властите да организират такъв референдум според холандските закони.

Според закон 2015 за провеждане на „консултативни референдуми”, резултатите от допитването в сряда ще бъдат валидни само ако бъде регистрирана избирателна активност от над 30%. Ако мнозинството гласува против сделката, правителството може да прокара нов закон, който ефективно да оттегли ратифицирането на споразумението с Киев или може да посъветва парламента да изпълни ратификацията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че залогът е висок. Според него, ако се гласува с „не”, това ще доведе до голяма континентална криза.