Холандският министър-председател Марк Руте удължи мерките за блокиране на Холандия във вторник за минимум още месец поради новите щамове на COVID-19. Продължаващите ограничения включват ежедневен комендантски час от 21:00 часа и затваряне на места за забавление на закрито, търговски обекти, ресторанти, барове и кафенета.

Въпреки че положителните случаи на COVID-19 в Холандия са спаднали с 20% миналата седмица до 28 628 нови инфекции, две трети от холандските случаи се приписват на нови щамове, съобщава Асошиейтед прес.

Холандия под блокада до 9 февруари

Удължиха действащите мерки

Руте заяви тази седмица, че всички изчисления сочат за трета вълна, която изглежда неизбежно ни оказва, основната причина за която е "британският" щам на коронавируса.

Холандия е в по-строга блокада от средата на декември и наложи вечерен час преди повече от седмица. Наскоро в страната се наблюдават някои сблъсъци между полицията и протестиращите срещу блокирането.

Холандия е последната държава в Европейския съюз, която започна да ваксинира срещу коронавируса. Правителството започна ваксинацията след остри критики заради забавеното начало. Другите страни членки стартираха ваксинацията в края на декември.

И Холандия затяга мерките

Локдаун до и отвъд Коледа, обеща Марк Рюте