Холандският премиер Марк Рюте призна, че искането на евроскептични групи да се проведе референдум дали да се подкрепят по-тесни връзки между Украйна и ЕС е било „катастрофа", цитиран от „Франс прес”.

На 6 април повечето холандци отхвърлиха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Допитването беше следено отблизо от евроскептиците във Великобритания, които приветстваха резултатите.

Напълно съм против референдумите, напълно съм против референдумите за многостранни споразумения, защото няма никакъв смисъл както виждаме с холандския референдум", каза той на конференция с евродепутати.

Референдумът доведе до катастрофални резултати”, добави той.

32% процента гласуваха на допитването при необходимия минимум от 30%, за да е валиден референдумът. 60% от гласувалите се обявиха против споразумението между Киев и Брюксел. Холандия, която в момента ръководи ротационното председателство на ЕС, е единствената страна от 28 държави членки, която все още не е ратифицирала споразумението.

Макар че гласуването през април не е правно обвързващо, коалиционното правителство на Рюте все още се чуди как да процедира. Очаква се да бъде взето решение преди лятната ваканция на парламента.