Полицията в Хонконг арестува четирима студенти като "застъпници на тероризма", съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като миналия месец студентският им съюз прие предложение да бъде обявен траур заради смъртта на 50-годишен мъж, намушкал полицай, преди да се самоубие.

Старши ръководителят на отдела за национална сигурност Стив Ли Квай-ва заяви, че по време на срещата присъстващите са почели паметта на нападателя с минута мълчание и са "прославили и защитили действията му, възхвалявайки го като "мъченик".

В Хонконг задържаха четирима студенти за сепаратизъм

В Хонконг задържаха четирима студенти за сепаратизъм

Напрежение в метрополията

Той подчерта, че дефиницията за застъпници на тероризма включва обсъждане, насърчаване и популяризиране на подобни действия и посочи, че и четиримата арестувани са говорили по време на срещата.

Студентският съюз оттегли предложението си, след като то предизвика остра реакция от страна на правителството и различни публични сектори. Трима негови ръководители и 11 съветници подадоха оставки след инцидента.

На 17 юли полицията разследва офиса на съюза и иззе веществени доказателства, уличаващи в нарушения на закона за националната сигурност.

Скоро след нападението с писмо университетът нареди на членовете на Студентския съюз да напуснат институцията в рамките на една седмица. Били са изключени и студентите, които са направили спорното предложение.