Хонконг е изправен пред тежка политическа криза, след като Китай забрани на двама пронезависими политици да участват в законодателния орган на града, пише "Гардиън".

В изключително спорен ход Пекин обяви, че двамата депутати няма да могат да участват в управлението - сериозен удар за движението, което призовава за по-голяма автономия на Хонконг от Китай.

Решението, което представлява най-директната интервенция на комунистическата държава в правната система на територията от 1997 година, когато Великобритания предаде Хонконг под китайско управление, се очаква да доведе до подновяване на уличните протести.

По време на хаотична церемония по полагане на клетва миналият месец двамата кандидати отказаха да обявят вярност към Китай и носеха сини флагове с текст "Хонконг не е Китай".

Клетвите на двамата депутати са невалидни и те не могат да заемат постовете, обяви Пекин ден, след като хиляди излязоха на демонстрация в Хонконг в протест срещу намесата на Китай.

Комунистическата държава отбелязва, че тези, които желаят да заемат държавни постове трябва "искрено и тържествено" да се врекат във вярност на Китай.