Хонконг ще преустанови за един месец транзитните полети от около 150 държави и територии, считани за високорискови заради коронавируса, съобщава Ройтерс.

Този ход се предприема, тъй като от края на миналата година в града са регистрирани около 50 случая на бързо разпространяващия се вариант Омикрон. Според властите те могат да бъдат проследени до двама членове на екипажа на авиокомпания Cathay Pacific Airways, а преди тяхното пристигане в града не е имало местни случаи на предаване на вируса в продължение на повече от три месеца.

В изявление от петък международното летище на Хонконг съобщи, че всички лица, които са пребивавали на места, класифицирани като високорискови от здравните органи през последните 21 дни преди пътуването, не могат да преминават транзитно през града от 16 януари до 15 февруари.

Миналата седмица Хонконг забрани входящите полети от Австралия, Канада, Франция, Индия, Пакистан, Филипините, Великобритания и Съединените щати, включително и тези за прекачване.

Градът следва политиката на континентален Китай на нулева толерантност към Covid-19, макар голяма част от света да се опитва да премине към подход за живот съвместно с вируса. През последните седмици властите w Хонконг затегнаха правилата за карантината и за социалната изолация.

Китай с мащабен план за развитие на авиационния сектор

Китай с мащабен план за развитие на авиационния сектор

До 2025 г. страната ще се стреми да има над 270 граждански летища