Според правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) Русия, без да има основания, се обявява за демократична страна, само защото в нея се провеждат избори.

Това се казва в ежегодния доклад на организацията, цитиран от Би Би Си.

Като фасадни демокрации в доклада са посочени още Пакистан, Тайланд, Бахрейн, Йордания, Нигерия, Кения.

Организацията критикува правителствата на САЩ и европейските страни за това, че са приели резултатите от „фалшифицираните и нечестни" избори в услуга на политическата целесъобразност.

В доклада се дава оценка на спазването на човешките права в 75 страни.

„През 2007 г. правителствата на Бахрейн, Йордания, Русия, Нигерия, Тайланд, се държаха така, като че ли само заради провеждането на избори може да се смята за демокрации, а Вашингтон и Брюксел влязоха в техния тон." - се казва в доклада.

Според изпълнителния директор на организацията Кенет Рот, „западните правителства" настояват за избори и са доволни от самото им провеждане, без да изискват свобода на пресата и събранията, и развитието на гражданското общество, без което демокрацията се превръща във фикция.

Според HRW, Западът се въздържа от критики към авторитарните режими, или защото се боят да не загубят достъпа до определени природни ресурси, или заради бизнес интереси, или заради криворазбрана подкрепа на борбата срещу тероризма.

Лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Никола Саркози, са подложени на критики заради нежеланието си да допуснат в Европейския съюз Турция, в която според Human Rights Watch има съществен напредък в областта на човешките права.

Засега няма официална реакция то Москва по доклада.

През последните години Русия обвинява в превзетост Human Rights Watch и други правозащитни организации.