Храмът в Улувату в Бали е мястото, където маймуните правят бизнес. Дългоопашатите макаци, които скитат около древния храм, са известни с ограбването на неподозиращи туристи. Те връщат откраднатите неща срещу откуп - храна. Изследователи са установили, че маймуните имат умението да преценяват кои откраднати предмети са най-ценни за жертвите и използват тази информация, за да максимизират печалбата си, пише "Гардиън".

Макаците предпочитат да крадат неща, които хората е най-вероятно да разменят за храна, такива като електроники, а не предмети, които имат по-малка стойност за туристите, такива като фиби или празни чанти и калъфи за фотоапарати или камери, коментира доктор Жан-Баптист Лека, професор по психология от University of Lethbridge в Канада и водещ автор на проучването.

Мобилните телефони, портфейлите и очилата са сред най-ценните предмети, които маймуните крадат.

Професорът отбелязва, че тези маймуни са експерти в кражбите на предмети от нищо неподозиращите туристи, които не слушат препоръките на персонала в храма да си държат ценностите в затворени чанти, които трябва да носят близо до тялото.

След като прекарали 273 дни в проучване на контактите между животните и туристите в храма, изследователите установили, че макаците искат по-голям откуп, такъв като повече храна, за да върнат неща с по-голяма стойност.

Размяната между крадеца, туриста и служител в храма доста често продължава няколко минути. Най-дългата размяна е била 25 минути, включително 17 минути преговори. За по-малко ценни неща маймуните е по-вероятно успешно да завършат размяната с приемане на по-малко ценна отплата.

Подобно поведение при маймуните се учи по време на младостта, докато навършат четири години.

Улувату не е единственото място с такива маймуни. Мародерстващи маймуни има и в Индия. През миналата година маймуни в Индия откраднаха кръвни проби за коронавирус.