Група от 5 души, която подготвяла атентати срещу политици и граждански обекти, е била заловена след акция на автогара в Истанбул, съобщи БНР. Терористите са свързани с ПКК и са били подготвени в чужбина за подривни действия преди да бъдат прехвърлени на турска територия.

Трима от заловените са били специалисти по изготвяне на взривни устройства, а една жена е била подготвена за извършване на самоубийствен атентат. При направения обиск, турските сили за сигурност са намерили много планове и макети на местата, където терористите са планирали да атакуват. Иззети са и документи на ПКК.

Турските власти твърдят, че заловените са подготвяли покушения срещу известни местни политици, в това число и премиерът Реджеб Ердоган. Петимата атентатори са предадени на правосъдието.

Акцията на турските специални служби показва мащаба на действията на ПКК, чиито нападения зачестиха в последно време. Отначало кюрдските бунтовници атакуваха цели в Югоизточен Анадол, а сега организацията се насочва към големите градове.