Папа Франциск заяви в събота, че ще също ще се ваксинира среещу COVID-19, и счита имунизацията за морално задължение на всеки.

"Вярвам, че всеки трябва да се ваксинира", каза понтификът пред италианската телевизия Canale 5. Това е етичен избор, защото залагате не само здравето си и живота си, но и живота на другите."

Ватиканът стартира програмата си за ваксинация през следващата седмица и Франциск вече си е записал час, съобщи Washington Post, позовавайки се на телевизионното интервю.

Папата натъжен от егоизма на хората по време на пандемия

Папата натъжен от егоизма на хората по време на пандемия

Докато едни страдат, други мислят само за забавления, заключи Светият Отец

На 84 години и с увреден бял дроб, папата се счита за високорисков. Той е следвал насоките за социално дистанциране, но се е появявал пред вярващите и без маска за лице.

В интервюто, излъчено в неделя, Франсис говори положително за ваксината - нещо, което прави от месеци.

"Не знам защо някои ще кажат:"Не, ваксината е опасна, каза той. "Но ако лекарите ви го предлагат като нещо, което може да работи, което не представлява особен риск, защо не го вземете? Има самоубийствен отказ, който не знам как да си обясня, но днес трябва да вземете ваксината. "

Папата настоява всички хора да имат достъп до ваксина

Папата настоява всички хора да имат достъп до ваксина

Последиците от здравната криза показват, че необходимостта от глобално единство е по-голяма от всякога

Припомняме, че Франциск вече призова световните лидери да осигурят неограничен достъп до ваксините срещу коронавирус за всички. В обръщението си за Коледа, понтификът предупреди да не се поставят "стени" за лечението.

Предупреждението на папа Франциск дойде на фона на опасения, че по-богатите страни купуват непропорционални дози ваксини в ущърб на по-бедните.