Лидерът на КНДР Ким Чен-ун, говорейки на последния VIII конгрес на Корейската работническа партия, заяви, че страната е завършила създаването на национални ядрени сили. Това съобщи в понеделник Централната телеграфна агенция на Корея.

Ким Чен-ун посочи по-рано на конгреса, че властите на страната възнамеряват да увеличат радиуса на действие на ракетите си, способни да носят ядрено оръжие, до 15 хиляди км. Той също така подчерта, че разширяването на радиуса на действие ще бъде съчетано с възможността за точен удар срещу вражески цели.

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Севернокорейският лидер се закани да продължи с ядрената програма

В края на декември агенция "Йонап" съобщи позовавайки се на доклад на Института за политически изследвания Асан в Южна Корея, че КНДР може да изпробва междуконтинентална балистична ракета през първите месеци от администрацията на новоизбрания президент Джоузеф Байдън, ако американско-севернокорейските преговори не излязат от задънена улица.

Ким Чен-ун пак протяга ръка към Южна Корея

Ким Чен-ун пак протяга ръка към Южна Корея

Пхенян пак търси нормализация

През октомври по време на военен парад бяха показани нови балистични ракети, включително модернизирания "Хвасон-15" с очакван обхват 12 874 км, способен да достигне до всяка точка на континенталната част на САЩ.