Ректорът на Голямата джамия в Париж определи като "неизпълнимо" предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да се създаде европейски център за обучение на имами, информира "Политико".

По-рано тази седмица Мишел посети Австрия след терористичната атака във Виена. Той предложи създаване на училище за имами "за борба с екстремистките идеологии, екстремизма, послания на омраза, послания на отхвърляне, които подхранват тези терористични действия".

Хемс-Един Хафиз, лидерът на една от най-големите мюсюлмански институции във Франция, коментира пред вестник "Соар", че предложението на Мишел е "благородна идея" и че има недостиг на обучени имами в западните държави.

Но също акцентира върху затрудненията при изпълнението на такъв проект, като даде за пример опита си в обучаването на имами в Париж.

"Получих само 67 молби. Това означава, че в края на програмата ще имам максимум 15 до 20 имами", каза той.

Хафиз също подчерта, че има структурни проблеми като липса на достатъчно ресурси за джамиите, които често разчитат на финансиране от други държави и липсата на официален "статут" за имамите.

"Ние трябва да професионализираме (имамите). Във Франция разделението на църквата от държавата означава, че нямат социална закрила", смята той.