Икономиката на България ще се свие с около 7% през 2020 година, а през следващата ще възстанови част от загубата си с ръст от 5,3%. Инфлацията ще се задържи на ниво около 1% през същия период. Това се казва в лятната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК), информира Money.bg.

Според нея спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) у нас ще бъде малко по-слаб от заложения в пролетния преглед - от 7,1% сега при 7,2% за предишната прогноза. Възстановяването обаче ще е по-бавно от очакваното по-рано - с ръст от 5,3% според сегашната прогноза при такъв от 6% в предишната.

ЕК ревизира прогнозите и очаква дълбока рецесия през 2020 г.

ЕК ревизира прогнозите и очаква дълбока рецесия през 2020 г.

8,7% свиване в еврозоната и 8,3% спад в ЕС

"Въпреки доброто икономическо представяне в началото на годината, пандемията и предприетите мерки от средата на март оказаха неблагоприятно влияние върху икономическата активност. Годишният растеж на реалния БВП спадна от 3,4% през 2019 година до 1,2% през първото тримесечие на 2020 година", посочват от ЕК в обобщението си за България.

"Вътрешното търсене спадна на фона на по-слабо потребление и свиващи се инвестиции. Влошаването на бизнес настроението и краткосрочните индикатори през април сочат остър срив на икономическата активност през второто тримесечие", се казва в документа.

Все пак от ЕК прогнозират, че с разхлабването на мерките потреблението ще започне да се възстановява през втората половина на годината и ще продължи да расте с умерени темпове през 2021 година. Инвестициите обаче ще се върнат на положителна територия през следващата година. Постепенно възстановяване след средата на настоящата година се очаква и за износа.