Индийските власти отказаха да подновят лиценз, позволяващ на Конгрегацията на мисионерите на милосърдието, основана от канонизираната през 2016 г. монахиня Майка Тереза, да получава чуждестранно финансиране. Хиляди други НПО също са загубили това разрешение. Отказа за подновяване на лиценза е станал преди новогодишните празници.

Според решението на индийските власти благотворителната организация вече не отговаря на "условията за допустимост" за получаване на чуждестранни средства.

Властите предложиха жесток коледен подарък на най-бедните, каза отец Доминик Гомес, генерален викарий на архиепископията на Калкута, в изявление, определяйки решението като "отвратителна атака", съобщава Le Mоnde.

Благотворителната организация гарантира, че няма да използва повече чуждестранни средства "докато въпросът не бъде решен", но по този начин е лишена от важни ресурси. Организацията на Майка Тереза, основана през 1950 г. в Калкута, управлява приемни домове в цялата страна.

Католическата монахиня, която е и носителка на Нобелова награда за мир за 1979 г. и е канонизирана от папа Франциск през 2016 г., е посветила голяма част от живота си на подпомагане на най-бедните в Индия. Този акт на властите идва няколко седмици след започването на разследване, насочено към мисионерите на милосърдието в щата Гуджарат (Западна Индия) за "принудително покръстване".

Организацията отрича обвиненията. Обвиненията от този вид от индуистки ултранационалисти срещу християни и мюсюлмани станаха обичайни в Индия, а и атаките срещу християнското малцинство са се увеличили в последните години.

Тази година в няколко града коледните празненства бяха прекъснати и от хиндуистки екстремисти, които изгориха изображения на Дядо Коледа.