Индийската Федерална агенция за разследвания е подала жалба срещу корабостроителната компания "ABG Shipyard", съобщават от агенция Ройтерс. Обвиненията са за извършена финансова измама, като компанията е измамила банките в страната с 228,42 млрд. рупии (3 млрд. долара).

Бюрото по разследване оповести в своя уебсайт, че при външен одит на банките преди две години са установени извършени измами през 2012 и 2017 година.

Корабостроителната компания "ABG Shipyard" не е дала коментар по случая. Службите не могат да се свържат с представители на дружеството, за да получат отговори, касаещи разследването. Централната банка определя компанията като една от индийската "мръсната дозина", затънала в дългове. Компанията дори е обявила банкрут.

Според информацията на чуждестранния одит корабостроителната компания дължи 70,89 млрд. рупии на банка "ICKB.NS", 36,34 млрд. на банка "IDBI.NS", 29,25 млрд. на Държавната банка на Индия (SBI.NS), 16,14 млрд. на банката на Барода (BOB.NS), 12,44 млрд. на Пенджабската национална банка (PNBK.NS), както и 12.28 млрд. рупии на индийски банки зад граница.

Държавната банка на Индия, където са се поддържали сметките на корабостроителната компания, е предала документите за одита на Бюрото по разследване.

От Бюрото съобщават, че измамата е осъществена чрез отклонение на средства. Присвояване на пари и злоупотреба с доверието са довели до това, компанията да усвои незаконно средствата на банките.

От бюрото добавят, че паричните средства не са използвани за това, за което са били предназначени.

Индия пуска дигитална рупия още тази година

Индия пуска дигитална рупия още тази година

Върху цифровите активи ще се налага 30% данък