Индия привика посланика на Канада и го предупреди за сериозни вреди в дипломатическите отношения след коментар на премиера Джъстин Трюдо за разрастващите се протести на фермери, обявиха индийските власти, цитирани от АФП.

Десетки хиляди индийски фермери се опитват повече от седмица да блокират столицата Ню Делхи на протест срещу нови закони за търговията на селскостопанска продукция.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията и Трюдо публикува видео в "Туитър" тази седмица, в което заяви, че събитията са "притеснителни" и че трябва да се позволи на фермерите да организират мирни протести.

Недоволните индийци са водени от фермери от Пенджаб, индийски щат, от който има много имигранти в Канада.

Министерството на външните работи съобщи, че е привикало канадския посланик, за да го предупреди за "недопустимата намеса" във вътрешните работи на Индия.

"Подобни действия, ако продължат, сериозно ще навредят на отношенията между Индия и Канада", се казва в съобщението.

Според ведомството коментарите на Трюдо и други канадски политици насърчават "екстремистки" демонстрации пред индийските мисии в Канада.

Ню Делхи очаква канадското правителство да защити индийския дипломатически персонал и канадските политически лидери да се въздържат от коментари, които легитимират екстремистки активизъм.

Правителството на Индия прокара реформи, които позволяват на фермерите да продават продукти навсякъде в Индия и да избягват обществени пазари.

Селското стопанство все още доминира в индийската икономика и формира влиятелен политически блок, но е в криза от години. Хиляди малки фермери се самоубиха през последните години заради дългове.

Преговорите между министри и протестиращи са в задънена улица и медии съобщиха вчера, че лидерите на фермерите са отказали предложената от правителството храна и напитки по време на разговорите.