Индия добави над 90 000 случая на новия коронавирус, което е глобален дневен рекорд, според данни на федералното министерство на здравеопазването, предаде "Ройтерс".

Според данните на Министерството на здравеопазването и семейните грижи за 24 часа до неделя има 90 632 нови случая, докато броят на смъртните случаи се е увеличил с 1065 до 70 626.

Страната може да надмине Бразилия като втората най-засегната страна от общите инфекции и ще изостане само от Съединените щати, които имат 6,4 милиона случая и близо 193 000 смъртни случая.

Случаите на коронавирус в Индия са достигнали 4,1 милиона и до момента са лекувани около 3,2 милиона засегнати хора, показват данните на правителството.

Медицински експерти заявиха, че страната наблюдава втора вълна на пандемия в някои части на страната и че броят на случаите се е увеличил поради увеличените тестове и облекчаването на ограниченията за публичното движение.

Правителството ще възстанови частично влаковете на метрото в столицата Ню Делхи от понеделник.

Пандемията няма да приключи тази година, тъй като вирусът се е разпространил от големите градове в други части на страната, каза Рандип Гулерия, директор на Индийския институт по медицински науки в Ню Делхи, в интервю за телевизия India Today.

Броят на случаите може да продължи да нараства, преди кривата да се изравнява, каза той.

Индия регистрира най-големия брой ежедневни случаи на коронавирус в света в продължение на почти месец, дори когато нейното правителство настоява да отвори бизнеса, за да съживи договарящата се икономика.