Полицията в Индия съобщи, че е идентифицирала 9 от заподозрените ислямистки бунтовници, участвали в атентатите в Мумбай.
Индийските власти разкриха нови подробности за тях, включително и родните им места в Пакистан съобщи АП.

Сред новите сведения за атентаторите има и три ужасяващи снимки на осакатените лица, които потвърждават твърденията на индийското правителство, че нападателите действително са от Пакистан.

Шефът на разследващия екип показа снимки от личните документи на 8 от мъжете, както и други фотографии на вече убитите и осакатени атентатори.
Тялото на деветия пакистанец също е било силно обгоряло, което е затруднило разпознаването му.

Повечето от нападателите са от пакистанската провинция Пенджаб и всички са на възраст между 20 и 28 години.

Местни рибари в Мумбай разказаха, че са видели група въоръжени мъже на пристанището вечерта преди атентата.

Властите са открили телефони и GPS-устройства за навигация на изоставена лодка на брега на Мумбай. Специалистите са открили също, че лодката е била открадната, а рибарите са били убити.

Индия обвини пакистанската бунтовническа групировка Лашкар е Тайба за атаките във финансовата столица на Индия Мумбай, при които загинаха повече от 180 души, а стотици бяха ранени.

Припомняме, в началото на декември стана ясно, че САЩ са предупредили индийското правителство за евентуални атаки по вода срещу Мумбай поне 1 месец преди кръвопролитията.

В следствие на това в Мумбай са били взети допълнителни мерки за сигурност, а охраната навсякъде е била засилена, но това се оказало недостатъчно.  

На 27 ноември серия от атаки разтърси индийския град Мумбай. Близо 50 терористи откриха огън по два луксозни хотела, кафене и жп. гара, ресторанти, болница и полицейско управление.

Две от атаките бяха срещу луксозния хотел "Тадж Махал" и "Оберой", където терористите са разстрелвали предимно чужденци - британци и американци, които, според очевидци, търсели целенасочено.

Най-малко 6 експлозии избухнаха в 5-звездните хотели „Тадж Махал" и „Оберой", където терористите взеха и заложници.

По-късно при спецакция на индийската армия бяха убити 4-има от похитителите, а някои от заложниците бяха освободени.

Неизвестната групировка, поела отговорност за атаките в Индия, се нарича "Муджахидини на Декан".

Общият брой на атакуваните места в града според местните власти е шестнайсет.

Част от заложниците на терористите бяха успешно освободени, а междувременно Франция със свой самолет прибра около 100 европейци.

Световните лидери изразиха съболезнованията си на близките на загиналите и надеждата демокрацията да не бъде победена от насилието.