Индонезийският вулкан Мерапи изхвърля горещи облаци от четвъртък сутринта, като стотици жители са евакуирани от плодородните му склонове, съобщава АП.

През деня продължават по-леки изригвания, като колона от горещи облаци се издига на 200 метра над кратера.

Първоначалното изригване на пирокластични облаци бе скрито от мъгла над планината. Данните за амплитуден запис и сеизмични записи от Центъра за изследвания и развитие на технологиите за геоложки бедствия изчисляват, че горещите облаци се разпространяват на по-малко от 1 километър от кратера.

Местните власти евакуираха над 500 души, живеещи в планината в квартал Магеланг на остров Ява.

"Засега потенциалната опасност е не повече от 5 километра", заяви в изявление ръководителят на Центъра за вулканология и геоложка опасност в Йожякарта Ханик Хумайда.

Нивото на предупреждение за планината Мерапи бе повишено до второ най-високо ниво през ноември, след като сензорите записаха нарастващата активност. Туристически и миньорски дейности бяха спрени.

Планината е висока 2968 метра е на около 30 километра от центъра на град Йожякарта. Около четвърт милион души живеят на 10 километра от вулкана, според властите в околните квартали.

През юни тя изхвърля пепел и горещ газ на височина до 6 километра (3,7 мили) в небето, но нямаше съобщения за жертви.

Последното голямо изригване през 2010 г. уби 347 души и предизвика евакуацията на 20 000 души.

Индонезия, архипелаг с над 250 милиона души, се намира на тихоокеанския "Огнен пръстен", с множество земетресения и вулканични изригвания. Правителствените сеизмолози наблюдават над 120 действащи вулкана.

Изригна най-активният вулкан в Индонезия

Изригна най-активният вулкан в Индонезия

6000 метра стълб от пепел и пушек от Мерапи

Снимка 512666

Източник: Туитър