Интерпол заяви, че искането за арест на британския гражданин Уилям Браудър, подадено от Русия, не съответства на правилата на организацията и го отстрани от своята база данни, предаде Дойче веле.

Браудър е сред най-известните клиенти на адвоката Сергей Магнитски, който загина в руски арест на 37-годишна възраст през 2009 г.
Британецът свидетелства пред американския сенат, че зад смъртта на Магнитски стои руският президент Владимир Путин, който е разпоредил адвокатът да бъде убит. По думите му, Путин е придобил богатството си от 200 милиарда долара чрез кражби на бизнес, убийства, мъчения и отвличания.

По-рано Москва внесе едностранно искане за издирване на Браудър с режим на директно разпространяване сред държавите, членуващи в Интерпол.

От Интерпол посочват, че Русия се е възползвала от "вратичка" в регламента, за да внесе неправомерното искане.

Британският "The Guardian" по-рано съобщи, че Браудър е заявил, че е бил предупреден за руското искане с имейл от американското министерство на вътрешната сигурност. С писмото той е бил уведомен, че заради издирването е изключен от програмата за безвизов режим при пътуване в САЩ.

Решението на администрацията на Тръмп да анулира безвизовия му достъп обаче срещна остри критики в американските политически среди и правото на Уилям Браудър за облекчен режим при пътуване беше възстановено.