Ирак настоява Турция незабавно да прекрати обстрела на пограничните територии, населени предимно с кюрди.

Това се казва в протестна нота, връчена на временния посланик на Турция в Ирак, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк.

В протестната нота се отбелязва, че в два последователни дни, сряда и четвъртък, турската армия е подложила на обстрел редица райони от северните иракски провинции Ербил и Дохук.

Обстрелът е продължил повече то три часа. В резултат на тези атаки са причинени значителни материални вреди, възникнали са пожари и е предизвикана паника сред местното население, се допълва в протеста на Ирак.

Иракското външно министерство заявява, че подобни действия подриват атмосферата на доверие и дружба между двете съседи страни.

В нотата се посочва, че Багдад не допуска присъствие на бойци на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак.
От министерството подчертават още, че всички съществуващи проблеми е необходимо да бъдат разрешавани по пътя на преговорите и диалога.

Припомняме, че преди три дена генералният щаб на турската армия обяви тримесечна „зона на безопасност" на границата с Ирак.
Турският премиер Ердоган предупреди, че мерките, които се взимат от Турция на границата с Ирак, не трябва да се квалифицират като въвеждане на извънредно положение, но че военните могат да бъдат увеличавани, за да обезпечат сигурността и безопасността на народа.