Иракските сили са влезли в Ал Каим, една от последните останали територии в страната, все още под контрола на ДАЕШ (Ислямска държава), съобщава съвместното оперативно командване, цитирано от "Ройтерс"

Антитерористични подразделения, иракски военни, сунитски обединения и подкрепяните от Иран мобилизационни групи участват в офанзивата.

Частите са навлезли в Ал Каим и Рава, два града, разположени в граничния район със Сирия. Иракските сили за сигурност превзеха и граничен пункт със Сирия от ДАЕШ.

Според шиитската милиция през първите часове на офанзивата успешно успели да атакуват редица населени места, непосредствено близо до град Ал Кайм. Вчера войските са установили установиха контрол над 85% от граничния район.

Ръководена от САЩ международна военна коалиция съобщава в изявление, че около 1500 ислямистки бойци се очаква да останат в непосредствена близост до Ал Каим.

Операциите за окончателното прочистване на екстремистите от крепостите им в Ирак продължават, въпреки едновременния военен напредък в кюрдската територия на север.

Централното правителство на Ирак започна офанзива на 16 октомври, за да си върне спорните територии, държани както от Багдад, така и от кюрдите, в отговор на референдума за независимост на Кюрдите, състоял се на 25 септември.

В четвъртък иракските сили заплашиха да възобновят военните операции срещу кюрдите, обвинявайки ги, че забавят прехвърлянето на контрола над границите и се възползват от преговорите, за да засилят защитата си.